De 5 beste tips om jouw aquarium weer schoon te maken

Niet iedereen weet het, maar tijdens het schoonmaken van je aquarium kan je gewoon de vissen erin laten. Dat scheelt ontzettend veel tijd en werk. Om je aquarium algen vrij te houden, moet je hem elke week schoonmaken. Zo hou je de glazen mooi schoon en kan je blijven genieten van je vissen.

Voorbereidingen voor het schoonmaken

Voor je begint met het schoonmaken van het aquarium kan je al wat voorbereidingen treffen. Zo kan je alvast wat schoon water neerzetten. Met dit water ga je het vieze water wat je uit de bak haalt vervangen. Het water moet altijd de juiste temperatuur hebben en moet vrij van chloor en giftige stoffen zijn. Als je water 48 uur op het aanrecht laat staan voorkom je dat je vissen ziek worden door het kraanwater. Heel belangrijk is dat je een nieuwe emmer gebruikt. In een schoonmaakemmer blijven er altijd wat schoonmaak resten achter en hier kunnen vissen aan doodgaan.

Een algenschraper

Voor het schoonmaken mag je geen schoonmaakmiddelen gebruiken. Je hebt genoeg aan een algenschraper en een schepnetje waar je de algen mee kan verwijderen.;

Het water vervangen

Het is belangrijk dat je niet alle water uit het aquarium haalt, want er moet genoeg overblijven voor de vissen om te kunnen ademen terwijl het aquarium schoonmaakt. Ook hou je zo dezelfde waarden in het water. Met een hevel kan je het afval van de bodem opzuigen. Er zijn verschillende hevels te koop. Bij de een moet je aan de hevel zuigen en bij een ander moet je water in de hevelpompen. Je moet wel goed opletten dat je geen vissen opzuigt.

Planten en decoratie schoonspoelen

Alle decoratie en accessoires moeten worden schoongemaakt. Dit kan je het beste doen met een algenschraper. Als het echt heel vies is dan kan je het nog even voorspoelen onder de kraan. Je mag geen schoonmaakmiddelen hiervoor gebruiken. De accessoires kan je het beste aan de lucht laten drogen voordat je het terug plaatst in het aquarium.

 

Het aquarium vullen

Als alles schoon is kan je het aquarium weer verder vullen met water. Daarna kan je het licht en de filter weer aanzetten. Een filter moet je een keer in de twee of drie weken schoonmaken. Dit moet je niet doen wanneer je de rest van je aquarium ook schoonmaakt, want dan kan je het evenwicht in je aquarium verstoren. Dit is niet goed voor je vissen.