Explore The WorldHoevaak moet je goudvissen eten geven?

De meest gemaakte fout bij het houden van vissen, is je vissen te veel voer geven. Vissen hebben helemaal niet veel nodig. Het overvoeren kan verschillende problemen opleveren in het aquarium. Overvoeren is een reden dat veel goudvissen doodgaan.

Het voer voor goudvissen

Goudvissen zijn sterke vissen die makkelijk zijn te verzorgen. Het voer voor goudvissen bestaat uit korrels en visvlokken. Je kunt dit aanvullen met plantaardig of dierlijk voedsel.

Goudvissen zijn alleseters en vooral in het wild eten ze alles wat ze kunnen vinden. Dit zijn algen, plankton, wormen, larven en zelfs insecten. Alles wat in een goudvis zijn bek past zien ze als voedsel. Goudvissen zijn gek op erwten en spinazie. Vooral erwten zijn goed voor de spijsvertering.

Drijvend of Zinkend voer

Je hebt de keuze uit drijvend of zinkend voer voor je goudvissen. Bij het voer wat aan de oppervlakte drijft weet een goudvis precies waar hij heen moet zwemmen. Als je te veel voer hebt gegeven, dan kan je dit ook makkelijk weer verwijderen. Het nadeel is dat vissen te veel aan de oppervlakte gaan happen en zo te veel lucht kunnen binnenkrijgen. Een vis kan dit niet meer kwijtraken en krijgt te maken met een zwemblaas probleem. De goudvis heeft dan geen balans meer en gaat ondersteboven zwemmen. Je moet de vis dan in een aparte bak plaatsen met net genoeg water zodat de vis tot rust kan komen.

Zinkend voer

Zinkend voer zakt gelijk naar de bodem. Vissen kunnen dit dan rustig op gaan eten. Het nadeel van zinkend voer is dat het kan rotten op de bodem als het blijft liggen. Dit kan weer zorgen voor een slechte waterkwaliteit.

Hoe vaak voer je een goudvis

Je kan een goudvis het beste 1 of 2 keer per dag voeren. Je mag nooit te snel achter elkaar voeren. Je kan kiezen voor een voermoment in de ochtend en avond, zo overvoer je ze niet. De goudvis krijgt zo een vast eetpatroon wat beter is voor zijn gezondheid. Een goudvis heeft geen maag en kan dus ook geen honger hebben.