Kunnen alle vissen bij elkaar in 1 kom?

Wanneer je net een aquarium hebt gekocht, moet je nog even wachten met vissen toevoegen. De waterwaarde en het klimaat in de bak moet goed zijn en dit heeft even tijd nodig. Bij het starten van een nieuw aquarium kan er nitriet in het water zitten en daar kunnen vissen niet tegen. Je doet er goed aan om 2 weken te wachten voor je vissen toevoegt.

De ruimte in een bak

Als je vissen gaat kiezen moet je eerst informatie opzoeken over de soort. Veel vissen kunnen erg groot worden en hebben ook de ruimte hiervoor nodig. Je kunt kiezen voor meerdere vissen van een soort. Dit worden scholenvisjes genoemd zoals de kardinaal tetra, s of de roodneuszalmen. Als je liever kiest voor een goudvis, dan moet je per vis op 40 liter water rekenen. Een goudvis heeft voldoende ruimte nodig om te zwemmen.

De grote van de vissen

Als je voor verschillende vissoorten wil gaan, moet je er rekening mee houden dat je geen vissen kiest met verschillende groottes. Vissen eten elkaar dan op. Zodra een vis in de bek van een andere past, wordt het een snack. Het gedrag van een vissoort is ook belangrijk. Vissen zoals de cichliden zijn erg territoriaal en accepteren niet snel andere vissen.

Eigen waterzone

Vissoorten kiezen vaak hun eigen waterzone om in te zwemmen. Je hebt bodem, oppervlakte en middenlaag zwemmers. Je kan het beste kiezen voor vissen die allemaal hun eigen waterzone hebben zo vindt elke vis zijn eigen plekje. Het voer van deze vissen is ook anders. Je hebt dan verschillende voer potjes nodig. Hier moet je dus rekening mee houden.

Bovenste laag zwemmers

Vissen die houden van de bovenste waterlaag, zwemmen vaak naar boven om adem te happen. Deze vissen hebben vaak een bek die het makkelijker maakt om het voer te kunnen pakken. De onderkaak van de vis is vaak langer dan de bovenkaak. Guppy’s, platy, of de kempvis zijn vissen die houden van de bovenste waterlaag.